Iso-Keitinki Jaakko, perheineen

Jacob Simonsson Storgeting s. 10.4.1737 Noormarkku k. 23.3.1809 Noormarkku

Avioituu n. v. 1764 ja jää puolisonsa Annan kanssa hoitamaan tilaa isäntänä veljensä jälkeen, ilmeisesti koska aiemman isännän isoveli Ericin lapset jäivät orvoiksi alle 15-vuotiaina.

Jacob on Simon Jöranssonin ja Brita Jacobsdr:n lapsi. Simon syntyi Jöran Larssonin ja tämän ensimmäisen vaimon Lisa Gabrielsdr Storgetingin lapsena. Vanhemmat oli vihitty Porissa 2.2.1698 ja Jöran oli tullut taloon vävyksi. Simonin isä oli kahdesti naimisissa ja hänellä on paljon sisaruksia. Veli Anders Jöransson alkaa pitää toista puolta Storgetingistä ja jako näyttää tapahtuneen henkikirjoissa 1742. Brita-äidin kerrotaan vihkitiedoissa olleen Lassilasta. Tuohon aikaan sopiva Britan Jaakko-isäksi olisi ehdolla Naperoisten talosta.

Anna Henricsdr Storgeting e. Tommila s. 15.5.1737 Noormarkku k. 9.3.1806 Noormarkku

Jacobin puoliso. Tullut ilmeisesti Tommilasta, ainakin siellä samaa ikää ollut tytär, joka muuttaa pois kotoaan v. 1761. Tähän on tukena vain, että Storgetingillä on myöhemminkin yhteyksiä Tommilan taloon. Noin kolmen vuoden ajan ennen avioitumistaan Anna on todennäköisesti piikomassa, mutta ei ilmeisesti ole silloin Noormarkussa, eikä Pomarkussa. Jos Tommilan Anna löytyy jostakin muulta paikkakunnalta rippikirjoista muuttomerkintöineen piikomassa sopivasti, niin se saattaisi antaa vahvistuksen tälle, tai jos Anna löytyy jonkun muun puolisona sopivammin, niin se kumoisi tämän oletuksen.

Maria Jacobsdr Storgeting s. n. 1766 Noormarkku k. n. 1776

Jacobin tytär, joka kuolee lapsena.

Anna Jacobsdr Norgren e. Höckert e. Storgeting s. 10.8.1769 Noormarkku

Jacobin tytär, joka on ainakin kolme kertaa naimisissa. Todennäköisesti henkikirjassa v. 1786 mainittu Israel-vävy on hänen puolisonsa, vaikka Annaa ei ole mainittu siellä samaan aikaan. Muutakaan avioikäistä tytärtä ei ole. Anna jää pian leskeksi. Hän muuttaa piiaksi Hyvälän Seppä eli Kuurin taloon, josta avioituu Vähä-Raumalle Daniel Höckertin kanssa. Hänen kanssaan Annalla on yksi poika. Sitten Anna palaa poikansa kanssa takaisin Noormarkkuun Storgetingille piiaksi kotiinsa, josta avioituu Isac Johansson Norgrenin  s. 1778 kanssa ja muuttaa omaksi perhekunnaksi.

Israel Storgeting

Jacobin vävy, mainittu henkikirjassa vain v. 1786. Koska ainoa naimaikäinen tytär näyttäisi olevan Anna, ja hänet mainitaan leskeksi myöhemmin Porin vihityissä, niin Israel mahdollisesti on Annan mies. Saman vuoden henkikirjasta puuttuu kuitenkin Anna.

Ainoa mahdollinen Noormarkkulainen versio Israelista olisi Storgetingin toisesta talosta Israel Andersson. Hän on syntynyt n. 1765. Mutta hän on vielä lapsena kotona ja häviää sieltä 7-vuotiaana ja on todennäköisesti kuollut. Näin ollen on oletettavaa, että Israel on syntynyt Noormarkun ja Pomarkun ulkopuolella ja muuttanut myöhemmin Noormarkkuun avioon. Israel on sen verran harvinainen nimi, että käymällä kaikki sopivat lähialueen ehdokkaat läpi, niin oikea Israel voisi löytyä. En tehnyt sitä tähän työhön, ainakaan vielä.

Matts Danielsson Höckert s. 18.3.1797 Porin maaseurakunta

Jacobin tyttären Annan poika. Matts muuttaa hyvin pienenä äitinsä jäätyä leskeksi Porin maaseurakunnasta Storgetingiin asumaan äitinsä kotiin. Hän näkyy lapsilukumäärän kasvussa henkikirjassa. Lapsia voi olla enemmänkin, sillä muuton yhteydessä lukumäärä nousee 3:sta 5:een.

Caisa Jacobsdr Storgeting s. 22.4.1772 Noormarkku

Jacobin tytär. Jatkaa miehensä Henric Johansson Storgeting e. Kahimala e. Ingerstedt s. 10.4.1768 Kisko kanssa isänsä jälkeen talonpitoa. Syntymäpaikka Kisko on sukututkija Raimo Harjulta saatu tieto ja tarkistettu pitävän paikkansa.

Lena Jacobsdr Uusi-Tommila e. Tommila e. Herrgård e. Storgeting s. 1.12.1774 k. 28.2.1854

Jacobin tytär. Lähtee kotoaan 1796. Hän avioituu myöhemmin Herrgårdin lampuotin pojan kanssa. Siinä välissä hän on joitakin vuosia piikomassa. Todennäköisesti vuodet 1796-1797 Tommilassa, 1798-1799 kappalaisella ja jossain vuoden 1800 ja 1801-1802 Herrgårdin palkollisina josta avioituu 1803.

Johan Jacobsson Storgeting s. n. 1778 Noormarkku k. n. 1780 Noormarkku

Jacobin poika. Henkikirjassa vain vuonna 1779. Voi olla virhekin ja voisi olla Lena, joka tuolloin sattuu puuttumaan vastaavasti lapsista.

Muut mahdolliset Jacobin lapsenlapset

Vuonna 1796 lapsilukumäärässä on yksi lapsi, jota ei voi nimetä, ja joka ei näytä sopivan kuin aviottomana lapsena Lena Jacobsdr:lle, joka on tuolloin ollut ainoa lapsentekoikäinen talossa.

Jos ei oteta huomioon Norgrenin kanssa Anna Jacobsdr saamia lapsia, niin niitä voi olla yksi enemmän kuin Matts, mutta syntyi ja kuoli silloin pienenä Noormarkussa. Tähän antaa viitteitä lapsilukumäärän kasvu henkikirjassa 3:sta 5:een Annan muuttaessa sinne Matts-pojan kanssa v. 1802. Lapsi voi olla Annan tai sitten siskonsa Caisa Jacobsdr:n. Lapsesta ei ole nimi tiedossa.

Muuta Storgetingin väkeä

Jacobilla on myös paljon sisaruksia ja osa niin isän sisaruksista kuin hänen omistaan jää asumaan Storgetingiin. Lisäksi Storgeting antaa katon pään päälle myös vävymiehen ja vävyn isoveljen perheelle.

(Päivitetty 11.6.2016)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.