VAALIT 2021

Olen ehdolla kuntavaaleissa 2021 Kouvolassa. Teemani näissä vaaleissa ovat kuntatalous, elinvoima ja kuntalaisten hyvinvointi.

Kuva: Valokuvaus TeijaK

Seuraava valtuustokausi tulee olemaan vaikea, sillä muutaman vuoden päästä meille tulee SOTE-hyvinvointialueet. Kuntien sopeutuminen mm. pienenevään verotuloon vaatii tärkeitä ja osin varmasti vaikeita päätöksiä. Kuntatalouden tasapainottaminen tulee keskiöön. Henkilöstöstä on myös pidettävä huolta muutoksessa paremmin kuin aiemmin.

Onneksi meillä on jo tehty ensiaskel Kymsotea perustettaessa. Kymsotessa olen ollut nyt yhtymävaltuustossa ja voin vakuuttaa, että siellä on tehty paljon kehitystyötä, joka ei näy ulospäin. Kymsotessa ollaan kahden myllynkiven välissä: toisaalta kunnat haluavat nyt säästöjä Kymsoten kuluihin, toisaalta asiakkailta ja palveluista ei voi leikata laatua heikentämättä.

Olen ollut mukana myös tarkastuslautakunnassa. Siellä jos missä, on päästy antamaan palautetta kunnan talouden hoidosta. Olen yrittänyt tuoda mukaan arviointikertomuksen riveille näkemyksiäni myös kestävästä kuluttamisesta, energiatalouden hoidosta, henkilöstön hyvinvoinnista ja kuntalaisten osallisuudesta. Arviointikertomuksen käsittely valtuustosta kaivannee kuitenkin kehittämistä.

Suuri huoli Kouvolassa on nyt Kouvolan muuttotappiollisuus. Veronmaksajien vähentyessä joudutaan armotta leikkaamaan lisää menoja. Olen hieman arvostellut Kouvolan valitsemia kärkihankkeita ja varsinkin siihen liittyvän päätöksenteon vaikeutta. Usein päättäjillä ei ole ollut riittäviä laskelmia hankkeen vaikutuksista. Myös soisi, että kärkihankkeissa olisi mukana jotain yhteiskunnallista vaikuttamista, kuten vaikka Kouvolan koulujen vetovoiman parantaminen tai Kouvolassa päihteiden käytön ennaltaehkäiseminen vahvistamalla nuorisotyötä.

Nuoret opiskelijat ovat nyt usein mielessäni, kun heitä on perheessäni kaksi. Miten vaikea sitä onkaan valita itselleen jatko-opiskelupaikkaa, jos nuori on esim. erityinen oppija. Tässä voisikin olla hyvä koulutusviennin paikka ja tapa houkutella muuttajia opiskelijoista Kouvolaan. Meillä on todella loistava konsepti jo Mansikkamäen koulussa. Samanlaista monialaisuutta opetuksessa voisi olla vaikka Ksaossakin. Myös nuorten itsetunto vaatii jo yläasteen aikana kovasti tukea, jotta nuori rohkaistuu suunnittelemaan tulevaisuuttaan seikkailuhaluisena.

Hyvinvointiin liittyy myös kulttuurin tukeminen. Tämä korona-aika on osoittanut itsellenikin, kuinka tärkeää on tavata muita ihmisiä harrastuspiireissä ja kaipaan soittokavereitani. Varmasti mm. vanhuksilla yksinäisyys on lisääntynyt, kun erilaiset kerhotoiminnot on olleet tauolla. Peliriippuvuus ja alkoholismi on huolenaiheitani näiden iäkkäämpien parissa tunteita turruttamaan. Toivottavasti pääsemme tässä pian uuteen normaaliin ja kuntapäättäjiin saadaan meitä, jotka ymmärtävät harrastustoiminnan merkityksen ja jatkossa säilyttämään näille tarvittavan tuen. Tuen ehdottomasti myös Kouvolassa toimivaa ammattimaista teatteri- ja orkesteritoimintaa.

Olen mukana myös TalousVihreissä ja Kaakkois-Suomen tieteen ja teknologian vihreissä, jossa jälkimmäisessä puheenjohtajana.

MIELIPIDEKIRJOITUKSIANI

Säästetään vanhukset kiinteistöverolta (KouSa 26.3.2017)

Hankitaan hyvinvointia aikuisiän musiikkiharrastuksella (pk-lehti 25.1.2017)

Pormestarimalli harkittavaksi

Energiajuomien myynti on pahaksi lapsille

Laeista selkeitä ja yksiselitteisiä

Kouvolan luovuttava Fennovoimasta

Vihreä vallankäyttö hakee yhteistyötä

Perustulo kehittäisi hyvinvointivaltiota