Pehr Pehrsson Ahlqvist e. Lundgren s. 17.2.1763 Noormarkku
Pekka Pekanpoika Ahlqvist toimii renkinä, sahurina ja torpparina Noormarkussa. Hän lähtee kotoaan sotilas Pekka Lundgrenin luota v. 1779 Siikaisiin (tänne). Hän käy välillä Merikarvialla. Saattaa olla, että hänellä on jotain yhteyksiä tulevan vaimonsa kotiseudulle Merikarvian Lampin sahalle, mutta sitä en ole tutkinut. Ainakin hän palaa takaisin Noormarkkuun viimeistään v. 1787 avioituessaan siellä ja ammattina on tuolloin avioliiton alkuaikoina sahuri.
Vuodesta 1795 lähtien ei henkikirjassa ole Ahlqvistin perhettä omana kirjauksena. Hän vaimoineen saattaa sisältyä säterin ja rusthollin osaomistajan ja tilanhoitajan Adam Weissmanin palkollisiin ja sen jälkeen Carl de Carnallin palkollisiin. Kuitenkin hän on perheineen edelleen Noormarkun ensimmäisessä säilyneessä rippikirjassa v. 1806. Se päätelmä, että perhe on koko ajan kuitenkin pysytellyt Noormarkussa, johtuu siitä, että tuossa rippikirjassa heillä on liuta tuolla puuttuvalla ajanjaksolla syntyneitä lapsia, joita ei löydy kastetuista hiskistäkään. Jos perhe löytyy joltakin muulta paikkakunnalta noihin aikoihin, niin korjaan päätelmäni.
Ulrica Johansdr Ahlqvist e. Kankaanpää s. 12.1.1768 Ahlainen
Pekan vaimo Ulla Juhantytär muuttaa Ahlaisista Noormarkkuun v. 1783 (täältä). Hän on neljä vuotta henkikirjoitettuna 1783-1787 säteri- ja rusthollitilan osaomistajien palkollisissa – tilojen palkkauksessa kun näytetään erityisesti suositun useampiaakin Ahlaisten Lampista muuttanutta palkollista. Avioituessaan 1787 muuttavat siis omaksi perhekunnaksi sahurin perheeksi.
Anna Pehrsdr Ahlqvist s. n. 1787 Noormarkku
Pekan ja Ullan vanhin lapsi. Kirjausten puuttuessa Noormarkusta ei ole tietoa, elikö tyttö aikuisikään asti. Ainakaan häntä ei ole löytynyt (toinen tarkempi tarkistuskierros kesken tätä kirjoittaessani) Noormarkun 1806 alkavasta rippikirjasta.
Muut Pekan ja Ullan lapset
Muut Ahlqvistien lapset ovat 1806 alkavassa rippikirjassa vielä kotonaan. Ja he ovat: Johan Pehrsson s. 6.2.1790, Matts Pehrsson s. 15.2.1792, Pehr Pehrsson s. 9.4.1795, Anders Pehrsson s. 19.11.1799, Fredrica Pehrsdr s. 6.5.1803 ja Ulrica Pehrsdr s. 11.12.1805.
Pehr Johansson Lundgren s. n. 1725 Noormarkku k. 3.6.1803 Siikainen
Pekka Ahlqvistin isä. Pekka Lundgren on todennäköisesti Juha ja Riitta Mäen poika. Hän on sotilas (välillä kutsuttu rakuunaksi ja knihdiksi). Viimeisin henkikirjamerkintä Pekasta Noormarkussa on v. 1799 henkikirjassa. Pekka muuttaa poikansa Simon luokse Siikaisiin leskenä ja kuolee siellä.
Walborg Lundgren k. n. 1800 Noormarkku
Pekka Ahlqvistin äiti. Valpurin alkuperää en tiedä. Valpuri oli tuolloin hyvin yleinen tytön nimi ja lähes joka perheessä yksi tytöistä on nimetty Valpuriksi. Vaihtoehtoja tässä vaiheessa on useampia, mutta ehkä ne siitä henkikirjojen analysoinnin myötä hupenevat.
Simon Pehrsson Lundgren s. 5.9.1751 Noormarkku
Pekka Ahlqvistin veli. Simo Pekanpoika on räätäli. Räätälin ammatin Simon todennäköisesti oppinut isältään. Sotilasleireillä vietetyn ajan mukana sotilaat opettelivat tekemään erilaisia puhdetöitä, sillä armeija myös hoiti omia muonitus-, vaatetus-, rakentelu-, remontti-, ym. tarpeet melko omavaraisesti. Simo muuttaa Siikaisten Vuorijärvelle (tänne, mahdollisesti Merikarvian kautta, mikä tutkimatta tai sitten kirjaus muutto-sarakkeessa Merikarvialta tulosta Siikaisten rippikirjassa johtuu Siikaisten seurakunnan itsenäistymisestä Merikarviasta v. 1774). Hän avioituu Vuorijärven talon tyttären kanssa.
Maria Pehrsdr Lundgren s. 26.6.1756 Noormarkku
Pekka Ahlqvistin sisko. Maija Pekantyttärellä saattaa olla kotonaan v. 1783 avioton lapsi, sillä Pekka ja Valpurin perheessä on tuolloin merkitty 1 kappale lapsia. Hän siis todennäköisesti on piikomassa tuohon aikaan Noormarkussa. Hänen jatkostaan ei ole tietoa. Käväisee ainakin Siikaisissa piikomassa, josta saatu syntymäaika (täällä), mutta tuo piika-titteli ei osoita, että hänellä olisi aviotonta lasta. Maria-nimen yleisyyden vuoksi ei saa selvyyttä, kuka hän sen nimisistä piioista olisi, sillä henkikirjoista valitettavasti pääasiassa patronyymit on jätetty merkitsemättä. Analysoinnin edetessä vaihtoehdot vähenevät ja asia saattaa ratketa myöhemmin.
Caisa Pehrsdr Bök e. Heiman e. Lundgren s. 18.5.1760 Noormarkku
Pekka Ahlqvistin sisko. Vuonna 1782 muuttaa Noormarkusta Siikaisiin (tänne) ja sieltä Ahlaisiin. Palaa Söörmarkkuun Ahlaisista aviossa Jacob Henric Heimanin kanssa, ovat vihityt Ahlaisissa 14.11.1784.
Jacob Henric Bök e. Heiman s. 13.10.1754 ehkä Karkussa
Caisa-siskon mies. Ahlaisten rippikirjassa näyttäisi olevan maininta, että Jacob olisi syntynyt Karkussa, jos tulkitsen sen oikein. En kuitenkaan ole etsinyt, pitääkö tämä paikkansa. Näyttävät asuvan 1788-1789 henkikirjan perusteella sahuri Heimanina Noormarkussa. Muuttavat sitten Suodenniemelle, jossa Jacob on reserviläinen sukunimellä Bök.
Caisan ja Jacobin lapset
Vanhin lapsista lienee syntynyt Noormarkussa, vaikka syntymäaika on ennen vihkimistä, sillä hän ei ainakaan löytynyt Ahlaisten hiskistä. Seuraavat kaksi lasta on syntynyt Noormarkussa ja loput Suodenniemellä. Noormarkussa syntyneet ovat: Isac Jacobsson s. 14.9.1784, Maria Jacobsdr s. 30.1.1787 ja Caisa Jacobsdr s. 22.8.1789. Näistä viimeisin Caisa Jacobsdr käy vanhemmiten piikomassa Herrgårdin Finnbergin torpassa 1806 ja seuraavana vuonna Söörmarkun Kartanossa. Nämä piikomiset näkyvät jo rippikirjassa.
(Päivitetty 6.7.2016)