Jaakkola e. Nordman Jaakko, perheineen

Jacob Jaakkola e. Nordman k. n. 1802 Pomarkku

Jaakko Nordman k. n. 1802 on muuttanut 1768 Leena-vaimonsa kanssa Noormarkusta sahurin töistä pitämään Längelmäen Riuttalle Nordmanin uudistilaa nimeltä Jaakkola. Sahurin hommiin Jaakko tulee jostakin – luultavasti Noormarkun kappelin ulkopuolelta – noin v. 1766.  Isän sisko Anna Antintytär muuttaa asumaan heille uudistilalle ainakin vuodesta 1784. Vuosina 1782 ja 1783 Jaakko perheineen ei ole lainkaan henkikirjoitettuna. Ovat voineet asua muualla tai saaneet vapaavuodet. Leenan kuoltua puolisoksi tulee n. v. 1778 paikkeilla Juliana.

Myheritage-profiili täällä: Jaakko

Stina Nordman, k. ehkä n. 1768 Pomarkku

Jaakon äiti. Stiina on Noormarkun kappelin henkikirjoissa vuosina 1766-1767. Hän on todennäköisesti muuttanut jostakin Noormarkun kappelin ulkopuolelta n.v. 1766 paikkeilla Noormarkkuun yhdessä poikansa sahuri Jaakko Nordmanin kanssa. Hän on ehkä kuollut 1768 Noormarkussa tai sitten muuttanut tällöin pois sieltä. Sukunimi Nordman on pojan, joka on saattanut ottaa sen käyttöön vasta Noormarkkuun sahuriksi tultuaan. Stiinalla ei ole ehkä ollut sitä käytössään.

Myheritage-profiili täällä: Stina

Anna Andersdr Nordman s. 1717 k. 1.3.1808 Pomarkku

Jaakon isänpuolen täti. Sukunimi on Jaakon, jonka Jaakko on saattanut ottaa käyttöön vasta Noormarkkuun sahuriksi tultuaan. Ei luultavasti ollut lainkaan Annan käytössä. Anna Antintytär s. 1717 muuttaa veljenpoikansa Jaakko Nordmanin luo asumaan ainakin vuodesta 1784. Anna on ehkä (tosin hieman epäselvää tekstiä) mainittu isänpuolen tädiksi henkikirjassa esim. täällä ja täällä. Voit itse tarkistaa, tarkoittaako titteli sittenkin jotain muuta. Mahdollisesti tullut Noormarkun kappelin ulkopuolelta. Syntymä- ja kuolinaika löytyvät rippikirjasta: täältä.

Myheritage-profiili täällä: Anna

Lena Nordman, k. n. 1778 Pomarkku.

Leena ja Jaakko avioituvat n. v. 1766 paikkeilla. Leenan patronyymin puute tekee hänen etsinnästään vaikean. Längelmäen Riuttalla on v. 1766 piika Leena, joka hän mahdollisesti on, sillä Jaakolan uudistila rakennetaan juuri tuonne. v. 1765 henkikirjassa on jo sitten useampia vaihtoehtoja. Leena-piika löytyy Honkakosken Vähätalosta ja Pomarkun Jöran Nissiltä sekä Leena-sisko Matts Savolta.  Nämä eivät ole mainituissa paikoissa enää v. 1766, joten joku heistä kolmesta voisi olla ko. Riuttan piika Leena. Leena voi olla myös niin nuori, ettei häntä ole henkikirjoitettu perheeseensä ollenkaan ja saattaa löytyä vasta vaimona ensimmäistä kertaa henkikirjasta. Leena on voinut myös muuttaa paikkakunnan ulkopuolelta. Ennenkuin noiden muiden Leenojen osalta tilanne selviää, niin tämä Leena jää toistaiseksi selvittämättä.

Myheritage-profiili täällä: Lena

Juliana Michelsdr Jaakkola e. Nordman  s. 9.3.1747, k. 18.4.1816 Pomarkku.

Juliana avioituu Jaakon kanssa n. v. 1778, hän on silloin ensi kertaa henkikirjoitettuna Jaakkolan uudistaloon puolisona. Todennäköisesti Juliana on ennen avioitumistaan piikana.  Mahdollisesti hän on v. 1776-1777 Sipi Soinin talossa oleva Juliana-piika ja v. 1775 Martti Marttilan piikana, v. 1774 Matti Sawon piikana, v. 1773 Juha Sawon piikana ja myös v. 1772 Sipi Soinilla, mutta sitä aiemmin häntä ei löydy. Todennäköisesti Juliana on tullut Noormarkun kappelin ulkopuolelta. Hän on henkikirjoitusiässä eli 15-vuotias maaliskuussa 1762, joten hänen olisi pitänyt esiintyä vielä useamman kerran ennen vuotta 1772 Noormarkun kappelin henkikirjoissa, jos olisi siltä alueelta kotoisin.

Myheritage-profiili täällä: Juliana

Jaakon ja Leenan lapset

Jaakon ja Leenan vain henkikirjoista selville käyvät lapset löytyvät edellä linkatuilta myheritage-sivuilta. Jatkon saat rippikirjoista.

Jaakon ja Julianan lapset

Jaakon ja Leenan vain henkikirjoista selville käyvät lapset löytyvät edellä linkatuilta myheritage-sivuilta. Jatkon saat rippikirjoista. Jakob Jacobsson s. 24.11.1782 on todennäköisesti renkinä n. 14-vuotiaana Matts Riuttan luona v. 1798, sinne on merkitty renkipoika (-gåsse). Hän palaa seuraavana vuonna jo kotiin ja poikkeuksellisesti kirjattu edelleen lasten lukumäärätietoon. Uutta lasta tuossa ei pelkästään vuoden 1799 ajalta varmaankaan perheessä ole, vaikka sekin on mahdollista. Siinä tapauksessa Matti olisi silloin tuonakin vuonna poissa kotoa. Epätodennäköisyyttä lisää, että Juliana-äiti oli tuolloin jo 52-vuotias.

(Päivitetty 4.7.2015)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *