Markkinoinnin alkeita: saavutettavuus, käytettävyys, kustannustehokkuus, …

Olen nyt pähkäillyt ja testaillut erilaisia tapoja esittää netissä tutkimustuloksia. Tavoitteenani oli seuraavat ominaisuudet:

  • henkilön nimi löytyy googlella, tavoitettavissa siis laajoin käyttäjäjoukoin ja se veisi jollain tapaan omille sivuilleni
  • tiedot luettavissa ilman rekisteröintiä
  • näyttää sukupuun ja siinä on mahdollisuus klikkaamalla edetä
  • henkilöistä voi kirjoittaa myös sanallisen vapaamuotoisen kuvauksen
  • ääkköset toimisi
  • ilmainen monelle tuhannelle nimelle
  • helppo linkittää henkilöt esim. tarinoihini
  • Gedcom-lataus toimisi
  • tietoja voi lataamisen jälkeen editoida

Tuota viimeistä ranskista en kuvitellut edes tarvitsevani, kunnes törmäsin ohjelmaan, jossa ei tuota ominaisuutta ollut kuin vasta kalliissa pro-versiossa.

Tällä hetkellä näyttää siltä vahvimpana vaihtoehtona, että käyttöön tulee Myheritage ja lisäksi alan itse kirjoittaa sivuja per henkilö omille sivuilleni ja linkkaan tuonne Myheritagen kuvauksiin.

Myheritagen matching-juttu voisi olla kiva lisä. Isompien joukkojen tavoittaminen tuolla konstilla on hieno juttu. Siksi Suvusto- ja Suomalainen sukupuu ei saanut minua innostumaan niistä.

Ongelma on Myheritagen maksullisuus, mutta jospa teenkin kyläkunnittain omiksi puiksi, niin saatan saada nuo ilmaiseksi. Joka sukupuuhun laitan sitten alle maksullisuuden rajan henkilöitä. Kyse ei kuitenkaan ole mistään kokonaisesta sukupuusta, joten ei sen tarvitse olla yksi kokonaisuus.

Lisäksi on yksi tärkeä juttu: tietojen arkistointi ohjelmantarjoajien muutostöiden ulottumattomiin. Mielelläni kirjaisin tiedot vain yhteen paikkaan omalle kovalevylleni ja sitten siirtäisin sen nettiin. Mitään ainutlaatuista tai suuritöistä rakennelmaa ei kannata jättää pelkästään nettiin talteen.

Testattu ja/tai mietitty: suoraan tuloste Sukujutut-ohjelmasta, Geni, Webtree, Ancestry, Geneanet, Rootspersona ja muut tarjolla olleet Worpress-lisäpalikat aiheesta, Suvusto, Suomalainen sukupuu ja Myheritage.

Testaus ja sopivan julkaisuohjelman etsiminen jatkuu.

JÄLKIHUOMAUTUS: Erilaisista kokeiluista huolimatta jäljelle jäi vain suora tekstin kirjoitus perhekunnittaisina sivuina ja sukupuun runko Myheritageen (esimerkki). Muuhun sivujen hifistelyyn ja manuaalisiin muutostöihin (esim. ääkköset olisi pitänyt kaikki käydä käsin editoimassa Gedcom-siirron jäljiltä) menisi liikaa aikaa. Ehkä jonain päivänä tarkistan, olisiko markkinoille tullut yhtään parempaa ohjelmaa tarjolle ja muutan sitten mieleni.